İşte karşınızda Excel’in atası!

İşte karşınızda Excel’in atası!

Nis 28, 2009 2 Yazar: Cem TÜRK

Teknoloji ilerledikçe dev bilgisayarlar yerlerini küçük ve daha kullanışlı olanlarıyla değiştirdiler. Peki ya yazılımlar? Onlar hep aynı mı kaldı? İşte karşınızda zamanında (1979) yankı uyandıran Excel tipi (elektronik tablo) programlarının atası olan VisiCalc!!!

VisiCalc programından bir görünüm

VisiCalc programı elektronik tablo (spreadsheet) tipi programlarının ilkidir. 1979 yılında Dan Bricklin ve Bob Frankston tarafından kendi firmaları olan Software Arts bünyesinde yazıldı ve Apple II bilgisayarlarla birlikte piyasaya sürüldü. Program Excel’de olduğu gibi formüller yazarak anında hesaplamalar yapabiliyordu ve çeşitli tablolar oluşturup saklamak mümkündü. O zamanlarda bilgisayarlar üzerinde sayısal tabloların oluşturulup saklanması zor olduğundan oldukça başarılı oldu.

VisiCalc 6 yılda 700.000’den fazla kopya satıp (burada 1970’lerde var olan kişisel bilgisayar sayısını da hesaba katmak lazım) büyük bir başarıya imza attı. Günümüzde VisiCalc’ın bilgisayarları bir hobi aletinden çok ciddi bir iş aracı haline getirdiğinden sıklıkla söz edilmektedir.

Hemen hemen hergün kulladığımız Excel programı ilk kez piyasaya çıkmadan (1985) 6 yıl önce yazılmasına rağmen takipçileri ile görünürde pek fazla farkı olmaması belki de başarısını en iyi açıklayacak özelliklerinden biri. İşte Excel 97 den bir görünüm, yorum sizin.

Excel 97’den bir görünüm