WolframAlpha nedir? Google’a rakip midir?

May 18, 2009 0 Yazar: Cem TÜRK

WolframAlpha

Son günlerde bir çok yerde Google’a rakip olarak gösterilen WolframAlpha ( http://www.wolframalpha.com )konusunda naçizane görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle WolframAlpha nedir? Bu sorunun cevabını WolframAlpha’nın Sıkça Sorulan Sorular (FAQ) kısmından almak mümkün. WolframAlpha, Google gibi bir arama motoru değildir. WolframAlpha bir Sayısal Bilgi Motorudur. Stephen Wolfram isimli bilim adamının kurduğu Wolfram Research tarafından geliştirilmektedir.

Yani WolframAlpha’da Google da ki gibi yazdığınız kelimenin geçtiği siteleri bulamazsınız. WolframAlpha girdiğiniz ifadeler ışığında size çeşitli hesaplamalar yaparak bilgi sunar. Her hangi bir işlemi, hesaplamayı, para birimini veya tarihi yazdığınızda size girdiğiniz veri ışığında faydalı olabilecek bilgileri sunar.

Mesela 1 TL yazıp arattığımızda diğer parabirimlerinde ne kadar ettiğini bulabiliriz. Herhangi bir tarih girdiğinizde o tarihle ilgili önemli bilgileri üzerinden ne kadar zaman geçtiğini, o günkü hava durumu vb. gibi birçok bilgiye ulaşmanızı sağlayabiliyor.

Matematiksel formüller girdiğinizde size hesaplamalar yapıp sonuçlar sunuyor, hatta grafikler bile çizebiliyor.

Yukarıda da gördüğünüz gibi WolframAlpha işlevsel olarak çok daha farklı. Bu sebeple WolframAlpha ile Google’ı rakip olarak göstermek bence elma ile armutu karşılaştırmak kadar mantıksız. WolframAlpha sunduğu hizmetle kendi alanında birinciliği hak ediyor. Aynı Google gibi.

WolframAlpha ile yapabileceklerinizi izleyin.