Koşuşturmaca…

Koşuşturmaca…

May 21, 2014 0 Yazar: Cem TÜRK

Merhaba dostlar,

Uzun zamandır kendimce bir şeyler karalamak istiyordum fakat fırsat bulamıyordum. Düğün hazırlıkları, iş güç, tuttuğumuz ev ile ilgili işlerin yanında bir de siteyle ilgileneyim derken bir hengame içerisinde zaman nasıl geçiyor anlamıyorum bile. Tabii bu kadar yoğun bir dönemde sinir stres eksik olmayan şeylerden.  Yine de elimden geldiğince idare etmeye çalışıyorum.

Hayat kısa kahvenizin tadını çıkarın!

Hayat kısa kahvenizin tadını çıkarın!

Bu kadar şeyin arasında güzel şeyler de olmuyor değil mesela Pazartesi günü nişanlımla gittiğimiz Godzilla filminde gişedeki çocuk kredi kartından Fenerbahçe’li olduğumu anlayınca hem ikimizden de öğrenci ücreti aldı hem de 3 boyutlu gözlükleri bedavaya verdi. Ayrıca film de güzeldi meraklılarının haberi olsun. Anlatmak istediğim şu ki siz ne kadar üzgün stresli veya ümitsiz olun hala iyi şeyler yaşabilme şansınız var yeter ki farketmesini bilin. Queen’in dediği gibi her şeye rağmen “Show must go on!”.

Neyse biraz da siteyle ilgili şeylerden bahsedelim, şubat ayından beri siteyle hiç olmadığı kadar ilgileniyorum, büyük ölçüde faydasını görüp 100 civarında olan tekil hit sayısını 1400’lere çıkartabildim bir dönem fakat gerileme dönemine girdik bu sıra 600-700’e kadar düştük. Okur sayısının artması gerçekten de güzel bir şey, site daha çok yorum alıyor ve aldıkça ben de daha mutlu oluyorum. Bir yandan da Alexa sıralamasındaki yavaş yükseliş devam ediyor taa 5.800.000’lerden 580.000’lere geldik, Türkiye’de ise ilk 12.000 site içerisine girdik. Tabii ki her şey rakamlardan ibaret değil, benim için zevkli bir uğraş oldu hem yeni kişilerle tanıştım hem de yeni şeyler öğrendim diyebilirim.

Hazır değinmişken öğrendiklerim konusunda kısaca bilgi vereyim. Öncelikle sitenin hitini nasıl arttırdığım ile ilgili yazıma göz atabilirsiniz.  Bunun yanı sıra site hızını optimize etmek amacıyla hem hosting değiştim hem de resim boyutlarını minimize edip önbellekleme eklentileri kullandım. Bir ara Google Pagespeed Insights’da çıkan uyarıları çözmek için uğraştım, tarayıcı önbelleklemesi gibi. Son zamanlarda da Sezai Acıma kardeşim vasıtasıyla JetPack WordPress eklentisini törenle yükledim.

JetPack wordpress sitenizin sosyal ağlarla bağlantılarını iyileştirmekle kalmıyor, sunduğu güzel ajax tabanlı yorum ve istatistik arayüzü ile ihtiyacınız olan çoğu şeyi karşılıyor. Ama beni asıl etkileyen Photon adlı CDN (Content Delivery Network – kısaca site içeriğinizin dünyanın her yerinden olabildiğince hızlı şekilde açılmasını sağlayan bir sistem) özelliği oldu. Bu özellik sayesinde blogumuzdaki resimler wordpress’in bulut sistemine yüklenip ziyaretçilere wordpress’in ağı üzerinden gösteriliyor böylelikle hem resimler daha hızlı ve optimize edilmiş bir şeklilde açılıyor hem de resimler hosting hesabınızın aylık trafik limitini doldurmayı bırakıyor. Bence kesinlikle kullanmanız gereken bir özellik.

Ayrıca Adsense konusunda da bir arkadaş (o kendisini biliyor) sayesinde iyileştirmeler yapmış oldum. Siteyle ilgili çabalarımda bana destek olmak isteyenlere rehber olması için Destek Olmak İstermisiniz? diye bir sayfa oluşturdum. Destek olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

Görüşmek üzere.

Cem.