Google’ın denizaltı kablolarına köpek balığı saldırısı

Google’ın denizaltı kablolarına köpek balığı saldırısı

Ağu 18, 2014 0 Yazar: Cem TÜRK

Okyanusun dibine kilometrelerce kablo döşemenin bir çok tehlikesi vardır, depremler kabloları koparabilir, balık ağları da. Artık bir yenisi daha var: köpek balıkları.

Network World’ün haberine göre Google ürün müdürü Dan Belcher Boston’daki bir pazarlama toplantısında Google’ın köpek balıklarının denizaltı kablolarını ısırıp koparmaması için kurşun geçirmez yeleklerdekine benzer bir maddeyle kaplandığını belirtmiş. Aslında bu deniz altı canlılarının kablodan zarar görmesini ve kablonun denizaltı canlılarından zarar görmesini engellemek için yapılan standart bir uygulamaymış.

 

Ancak henüz kimse köpek balıklarının neden kabloları ısırmak istediğini çözebilmiş değil, bir teoriye göre yalıtılmış kablonun oluşturduğu manyetik alan balıkların dikkatini çekiyor. Bir diğer teoriye göre ise plastik ve kablo şeklinde her hangi bir şeyi köpek balıkları ısırabilir. Uluslararası Kablo Koruma Komitesine göre ise 1980lerden beri kabloların ahtapotlar ve diğer deniz canlıları tarafından hasara uğratılması devamlılık arz eden bir problem.

Denizaltı canlılarının saldırıları bir yana dursun Google dünyadaki kendi fiber optik ağını genişletmeye devam ediyor, Batı Amerika’dan  Doğu Asya’ya kadar olan hattını 2 büyük kablo ile tamamlayan Google, Asya içerisindeki sistemini 3. bir kablo ile daha geliştirmeye devam ediyor.