Günümüzde ROBOCOP Olmak!

Günümüzde ROBOCOP Olmak!

Tem 11, 2014 0 Yazar: Cem TÜRK

Hepimizin çok iyi bildiği müthiş bir bilim-kurgu filmidir Robocop. 2028 yılında Detroit şehrinde polis memuru Alex Murphy çok ciddi bir şekilde yaralanır ve yarı insan yarı robot olan mükemmel bir polis olarak yeni bir hayata başlangıç yapar. Çok değil günümüzden 14 yıl sonrasında geçmek üzere kurgulanmış bu filme teknolojik olarak ne kadar yakınız hiç düşünmüş müydünüz? İnsanı mekanik aletlerle daha üstün hale getirmek yolunda günümüzde neler yapılmakta gelin hep beraber inceleyelim.

E-Deri (Elektronik Deri)

Yapay Deri

Yapay Deri

Technion’da yani İsrail Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar nano parçacık teknolojisiyle benzerlerinden 10 kat daha hassas olan yapay bir deri ürettiler. E-Deri ya da E-skin esnek ve nem, sıcaklık ve basınçı algılayabiliyor.

Yapay Kafatası

Hollanda’da kafatası kemiğinin kalınlaşıp yaptığı baskı sonucu görme ve motor beyin işlevlerini yerine getiremeyen hayati tehlikesi bulunan bir kadına doktorlar 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla yazdırılmış plastik bir kafatası naklettiler. Böylece beynindeki basınç azalan kadın kısa sürede iyileşip normal hayata geri döndü.

Yapay Beyincik

Yapay Beyincik

Yapay Beyincik

İsrail Tel Aviv üniversitesindeki araştırmacılar bir farenin beyinciğini çıkarıp yerine taktıkları bir çiple belli bir etkene karşı göz kırpmayı öğretmeyi başarmışlar. Araştırmacılar böylece beynin zarar gören kısımlarını onarmanın yanı sıra beyin fonksiyonlarını çok daha üstün hale getirilebileceğini düşünüyorlar.

Elektronik Göz

Göz Implantı

Göz Implantı

Almanya’da Retina Implant firması 1.500 adet fotodiyot’dan oluşan yaptıkları bir implant sayesinde ışığı algılayıp gözdeki sinir uçlarına iletebiliyorlar. Firmanın hedefi körlüğü literatürden silmek.

Kulak

Kulaklık İmplanti

Kulaklık İmplanti

Duyularımızdan birini kaybettiğimizde diğerlerinin güçlendiği söylenir. Görme yetisini kaybetmeye başlayan Richard Lee, kulağına yerleştirttiği bir kulaklık implantı sayesinde artık çevresini çok daha iyi duyuyor ve kulaklık takmadan müzik dinleyebiliyor.

Çene

Yapay Çene

Yapay Çene

Hollanda’da çene kemiği enfeksiyon kapan kadına 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla üretilmiş bio-seramik kaplama bir yapay çene naklettiler böylece kadın sağlığına kısa sürede kavuştu.

Yapay Kalp

Kalp yetmezliği olanlar için kendilerine uygun kalp bulunması çok uzun süren bir süreç. Araştırmacılar bu süreçte gerçek kalbin yerini tutacak tamamiyle yapay bir kalp ürettiler, SynCardia. Syncardia kalbin bütün işlevlerini görüyor ancak yanınızda mobil güç kaynağınızla yaşamayı öğrenmek durumundasınız. Kalp nakli bekleyen hastaların hem vucüt fonksiyonlarının normale gelmesini sağlayıp iyileştiren hem de yıllarca hayatta kalmasını sağlayan bu sistem yeni bir kalp nakli yapılana kadar kalp yetmezliği bulunan hastaları hayata bağlıyor.

Protez Kol

Düşünce gücüyle kontrol edilen kol protezi

Düşünce gücüyle kontrol edilen kol protezi

Deka Arm adlı zihin ile kontrol edilebilen kol protezi gerçek bir kol ile aynı ağırlıkta ve yapmanız gereken sadece gerçek kolunuzu kullanıyormuş gibi düşünmek. Bu protez kol vasıtasıyla kişinin üzüm bile toplayabileceği belirtiliyor, daha ne olsun!

Deka Arm

Deka Arm

Yapay Böbrek

Yapay Böbrek

Yapay Böbrek

Çin’in Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde araştırmacılar 3 boyutlu yazıcılar kullanarak minik fonksiyonel böbrekcikler ürettiler. %90 oranında canlı hücrelerden oluşan bu böbrekler gerçek bir böbrek gibi çalışıyor.

Biyonik Bacaklar

Hugh Herr biyonik bacakları üretmek için herkesten çok motivasyona sahip çünkü onları giyiyor. Gençliğinde dağa tırmanırken donan bacakları kesilen Hugh, kendi için özel protezler geliştirerek başlamış ve bugün MIT’e bağlı Biomekatronik grubunun direktörü. Liderliğini yaptığı takım geliştirdiği özel bacaklar sayesinde hastanın bacaklarındaki sinir uçlarına gelen sinyalleri algılayıp tamamen doğal bir şekilde yürüyebilmesini sağlıyor.  Videonun sonunda trafik kazasında bacağını kaybetmiş olan dansçının sahneye çıkıp protez bacağıyla dans etmesi çok etkileyici :)

Evet, gördüğünüz gibi insan vücudunun kapasitesini mekanik aletler vasıtasıyla yükseltmek fazlaca mümkün. Belki 14 yılda değil ama belki 30-40 sonra, teknoloji artık insan vücudunun bir parçası olmaya başlayabilir ve belki de çiplerle yetenekleri bugünkünün katlarca daha ilerisinde olan insanlar yeryüzünde dolaşabilir.

Günümüzde Robocop Olmak!

Günümüzde Robocop Olmak!

Son olarak bir Star Trek alıntısıyla yazıyı bitirelim, insanları robotlaştırarak daha üstün bir ırk haline getirmeye çalışan Borg’ların dediği gibi “Resistance is futile, prepare to be asimilated” – “Direnmek beyhude, asimile olmaya hazırlanın” !