Vine Nedir? Vine Nasıl Kullanılır?

Vine Nedir? Vine Nasıl Kullanılır?

Tem 23, 2014 4 Yazar: Cem TÜRK

Son günlerde çekilen eğlenceli Vine videoları (vermiyceeem! gibi ) gündeme oturmaya başladı. Peki Vine nedir? Vine Nasıl kullanılır? Bu konularda sizi elimden geldiğince aydınlatmaya çalışacağım.

 

Vine nedir?

Vine nedir?

Vine Nedir?

Öncelikle Vine Nedir? sorusunun cevabını vereyim. Twitter’ın sahibi olduğu Vine kısa videolar paylaşmaya yarayan bir cep telefonu uygulamasıdır. Nasıl twitterda 140 karaktere sığdırdığımız düşünceleri paylaşıyorsak Vine’da da yine vine adı verilen 6 saniyelik videolar çekip paylaşıyoruz. (Eğer Twitter Nedir? Nasıl kullanılır? bilmiyorsanız buraya tıklayıp öğrenebilirsiniz. )  Vine’da yine Twitter’da olduğu gibi çeşitli hesapları takip edebiliyor, beğendiğiniz Vineları Revine (Retweet’in Vine versiyonu) edebiliyorsunuz.

Vine Nasıl Kullanılır?

Bu bölümde Vine’ı telefonumuza nasıl yüklerim? Vine’da nasıl video çekip paylaşırım? Vine gizlilik ayarları konularını ele alacağım.

Vine nasıl yüklenir?

Vine uygulamasını İPhone/iPad için AppStore’dan Android cihazlar içinse Google Play Store’dan yüklememiz gerekiyor.

İPhone/iPad’inize Vine yüklemek için buraya tıklayın.

Android cihazınıza Vine yüklemek için buraya tıklayın.

Vine'a Twitter ile giriş yapın!

Vine’a Twitter ile giriş yapın!

Vine uygulamasını yükledikten sonra isterseniz Twitter hesabınızı kullanarak giriş yapabilirsiniz. Ya da isterseniz email adresinizle kayıt olmaya da izin veriyor, şahsen paylaşırken kolaylık olması için Twitter hesabınızla giriş yapmanızı öneririm.

Vine Videosu Nasıl Çekilir? Nasıl Paylaşılır – Vine’da Video Kaydetmenin Püf Noktaları

  1. Çekim moduna geçmek için ana ekrandaki kamera simgesine tıklayın.
    Çekim moduna geçmek için ana ekrandaki kamera simgesine tıklayın

    Çekim moduna geçmek için ana ekrandaki kamera simgesine tıklayın

     

  2. Öncelikle çekim modundaki simgeleri tanıyalım. En soldaki çiftli ok sembolü telefonunuzun ön ve arka kamerası arasında geçiş yapmaya yarıyor. Çekime başlamadan önce hizalama yapmak için isterseniz grid simgesine (içi dolu küp simge) tıklayabilirsiniz. Yine çekim yapmaya başlamadan önce hedef simgesine tıklayıp kameranın odaklanması gereken yeri seçebilirsiniz. Eğer hayalet simgesine tıklarsanız çekim yaparken bir önceki görüntüyü ekranda görebilirsiniz.
    Vine Çekim Ekranı

    Vine Çekim Ekranı

     

  3. Kayıt yapmak için tek yapmanız gereken parmağınızı görüntüye basılı tutmak, yukardaki yeşil ilerleme çubuğundan 6 saniyelik maksimum çekim süresinin ne kadarını doldurduğunuzu görebilirsiniz. Eğer kare kare çekim yapmak isterseniz parmağınızı kaldırıp yeni görüntüye geçip tekrar tıklayarak yeni pozunuzu çekebilirsiniz. Çekiminizi tamamladığınızı düşündüğünüzde sağ üstteki ok simgesine çektiğiniz görüntüyü izleyebilirsiniz.
  4. Çektiğiniz görüntüyü izlerken Edit butonuna tıklayıp çektiğiniz karelerden bazılarını silebilirsiniz. Eğer çektiğiniz görüntüyü beğenmediyseniz sol üstteki sola doğru olan oka tıklayıp çekim ekranına geri dönüp silmek için X simgesine tıklayın ve Discard seçeneğini işaretleyin. Ve tekrar çekim yapın.
  5. Eğer çektiğiniz videonun paylaşılmaya hazır olduğunu düşünüyorsanız, videoyu izlediğiniz ekranın altındaki yeşil tike tıklayıp bir mesaj ekleyerek paylaşabilirsiniz.

    Vine Paylaşım Ekranı

    Vine Paylaşım Ekranı

  6. Vine’ınızı paylaşırken mesajınızda kişi simgesine tıklayıp arkadaşlarınızı, etiket simgesine tıklayarak herhangi bir etiketi ekleyebilirsiniz. Ayrıca videonuzun hangi kanallarda yayınlanacağını, hangi platformlarda paylaşılacağını mesaj kısmının altından seçebilirsiniz.
  7. Eğer hiç bir paylaşım platformunu seçmezseniz çektiğiniz Vine telefonunuza kaydolacaktır.

    Vine Session - Yarım kalan çekime devam etmek

    Vine Session – Yarım kalan çekime devam etmek

  8. Bir Vine çekerken yarıda bırakmak zorunda kalırsanız “Save this session for later” – Oturumu kaydetme uyarısına Kaydet/Save i seçin. Daha sonra çekim ekranına geldiğinizde sağ alttaki içinde rakam yazan kareye tıklayıp kaldığınız yerden çekime devam edebilirsiniz.

Vine Gizlilik Ayarları

Vine Gizlilik Ayarları

Vine Gizlilik Ayarları

Eğer hiçbir ayar yapmadan Vine kullanırsanız paylaşımlarınızı herkes görüntüleyebilecektir. Vine Gizlilik ayarlarını yapmak için ana ekranın sağ üstündeki üç nokta simgesine tıklayıp Ayarlar/Settings‘i seçin. Daha sonra Ayarlar ekranından aşağıdan İçeriğim/My Content kısmına girin. Bu ekrandan Gönderilerim özel/Posts are private seçeneğini işaretlerseniz, vinelarınızı sadece takipçileriniz görebilir. Gönderiler hassas/Posts are sensitive özelliğini açarsanız takipçileriniz paylaşımlarınızın “hassas” bir içeriğe sahip olduğu konusunda bir uyarılır.

Evet buraya kadar elimden geldiğince size Vine kullanımını anlatmaya çalıştım aslında Vine ile Twitter birbirine çok benzeyen iki uygulama, bu nedenle timeline ve keşfet bölümlerinin twitter’dan pek farkı yok.

Eğer Vine ile ilgili sorularınız veya tavsiyeleriniz varsa yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.