Dünyanın ilk 3B Yazdırılmış Omuru 12 Yaşında bir çocuğa nakledildi

Dünyanın ilk 3B Yazdırılmış Omuru 12 Yaşında bir çocuğa nakledildi

Ağu 20, 2014 0 Yazar: Cem TÜRK
Doktor yaptığı implantı omurilik maketiyle birlikte inceliyor

3 boyutlu yazdırılmış kemikler artık çok uzak değil!

Çin’in Peking Üniversitesi’ndeki doktorlar tıp dünyasında daha önce hiç yapılmamış bir şeyi başardılar. Omurilik kanserine yakalanmış bir çocuğun kanserli omur parçası 3 boyutlu yazıcıyla yazdırılmış bir titanyum implant ile değiştirildi.Tamamen titanyum tozunun 3 boyutlu yazıcılar tarafından lazerle üst üste tabakalar halinde eritilerek özel olarak üretilen bu parça kendi dalında bir ilk. Eğer 3 Boyutlu yazıcıların nasıl çalıştığını merak ediyorsanız ilgili yazımı okuyabilirsiniz.

Titanyum tozu implant üretiminde kullanılan bir madde ancak ilk kez 3 boyutlu yazıcıyla yazdırılıp bir omurun değişmesi amacıyla kullanılıyor. Herşey doktorların daha 12 yaşında omurilik kanserine yakalanan bir çocuğun kanserli omur parçasını vidalar ve bir nevi tıbbi çimento ile değiştirmek yerine titanyumdan yapılan bu özel implantla değiştirmeye karar vermesiyle başladı.

İmplant 1. ve 3. omur arasındaki kemiklere tam oturacak şekilde tasarlandığı için sabitlemek için çok büyük bir çaba gerektirmedi. Doktorlar kemik büyümesinin metalin arasından devam etmesi için küçük delikler açtı, böylece kemik büyümesi tamamlandığında implant tamamen kemikle bütünleşecek ve yerinden kayma/çıkma gibi riskler tamamen sıfırlanıyor olacak.

Doktorlar 3 boyutlu yazdırılmış implant konusunda çalışmalarına 2009 yılında başlamış ve 2012 yılından insanlar üzerinde denemek için başvuruda bulunmuşlar. Bu insanlar üzerinde yapılan ilk deneme olmasına rağmen daha önce üzerinde çalıştıkları hayvanlar sayesinde ekip fazla zorlanmamış. Doktorlar ortopedi ameliyatlarında 3 boyutlu yazdırılmış özel implantların kullanılmasıyla ameliyatların daha efektif ve acısız olmasını umut ediyorlar.

3 Boyutlu yazıcılar vasıtasıyla üretilmiş en ilginç şeyleri görmek için buraya tıklayınız.

Dünyada insanlarla ilgili geliştirilmekte olan çeşitli implantları görmek için buraya tıklayınız.