Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanma

Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden Yararlanma

Ağu 21, 2014 7 Yazar: Cem TÜRK

Eğer sitenizin yavaşlığından şikayetiniz varsa ya da sitenizi daha da hızlandırmak istiyorsanız, yapabileceğiniz şeylerden biri tarayıcı önbellekleme özelliğinden yararlanmaktır.

Tarayıcı Önbellekleme

Tarayıcı Önbellekleme


Tarayıcı Önbellekleme Özelliği nedir? diye sorduğunuzu duyuyor gibiyim. Internet Explorer, Chrome ve diğer bütün tarayıcılar bir sayfayı ziyaret ettiğinizde sayfada bulunan resimleri ve diğer css, javascript gibi dosyaları geçici olarak indirip  bilgisayarınıza kaydeder (ön belleğe alır) ve aynı siteyi/sayfayı tekrar ziyaret ettiğinizde yine aynı dosyaları tekrar bilgisayarınıza indirip kaydetmek yerine hali hazırda bilgisayarınızda önbelleklenmiş olan kopyasını kullanabilir. Böylece aynı dosyayı tekrar tekrar bilgisayarınıza indirmek zorunda kalmazsınız, siteleri daha hızlı ziyaret edebilirsiniz.

Eğer bir websiteniz varsa, tarayıcı önbellekleme özelliğini ile hem kullanıcıların deneyimini sitenizi hızlandırarak arttırabilir, aynı dosyaların tekrar tekrar kullanıcıların bilgisayarına indirilmesine engel olarak bant genişliğinden tasarruf edebilirsiniz. Özellikle web hosting bant genişliği kotaları canınızı sıkıyorsa bu sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Peki sitenizde tarayıcı önbellekleme özelliğini nasıl ayarlarsınız? Tek yapmanız gereken sitenizin kök dizininde bulunan .htaccess dosyasının başına aşağıdaki satırları eklemek.

## TARAYICI ONBELLEKLEME ##

ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 2 days"

## TARAYICI ONBELLEKLEME ##

Bu kod resim,css ve javascript dosyalarının kullanıcıların bilgisayarında belli bir süre kalmasını sağlayacak ve tekrar tekrar sitenize ulaşıldığında resimlerin vb. daha hızlı açılmasını sağlayacaktır.

Sitenizi hızlandırmak ile ilgili daha fazla ipucu için En iyi WordPress Eklentileri konulu yazımı okuyabilir, bu amaca yönelik eklentilerden faydalanabilirsiniz.