Internet Explorer 8 – Deneme Sürüşü

Mar 13, 2009 1 Yazar: Cem TÜRK

Internet’te yayınlanan deneme sürümlerine genelde problemli bulduğum için rağbet etmem. Ancak bu sefer bir değişiklik yaptım. Aslında herşey Microsoft’un yayınladığı Internet Explorer 8, Mozilla Firefox ve Google Chrome ‘un site açma hızlarını gösteren çizelgeyi görmemle başladı. Yayınlanmadan önceki son safhasında olan Internet Explorer 8 için şaşırtıcı sonuçlar yer alıyordu.

Ziyaretçi sayısı yüksek olan 25 site arasında sayfa açılış hızlarını gösteren çizelgede Internet Explorer 8 tam tamına 12 siteyi en hızlı açan browser olarak gözüküyor, Google Chrome 9 sitede 1. olurken, Mozilla Firefox yalnızca 4 siteyi rakiplerinden daha hızlı açıyordu. Firefox’un sanılanın aksine daha yavaş bir browser olarak gözükmesi beni şaşırtmadı çünkü bitmek bilmeyen internet gezintilerimden bir kaçında aslında Firefox’un sanıldığı kadar iyi olmadığı üzerine birçok yazı okumuştum. Çizelgedeki ilginçliklerden biri de Internet Explorer 8’in “Google.com” u Google’ın kendi browser’ı olan Chrome dan daha hızlı açması, Chrome’un da “Msn.Com” u Internet Explorer 8 den daha hızlı açması.

Tablo üzerindeki sonuçları gördükten sonra Internet Explorer 8’i buradan indirip (16.1mb)  bilgisayarıma kurdum. Kurulum esnasında 1-2 küçük soruya cevap verip güncellemeleri yapmasını sağladıktan sonra, kurulum bir kaç dakika içerisinde bitti ve bilgisayarımı yeniden başlattım.

Bilgisayarımda daha önceden Internet Explorer 7 kurulu olduğu için açıkçası çok fazla bir değişiklik beklemiyordum ancak okuduğum yazılara göre IE8 performans açısından bir çok geliştirme içeriyordu. Sonunda kendi kendime deneme şansı buldum ve Internet Explorer 8’in performans açısından gerçekten oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim.

Internet Explorer 8’de adres çubuğu geliştirilmiş ve daha rahat bir kullanım sağlıyor, Google Chrome da olduğu gibi herhangi bir sorunla karşılaşıldığında sadece sorunlu pencere kapanıyor. Özel gezinti modu (InPrivate Browsing) sayesinde gezdiğiniz sitelerle ilgili bilgisayarınızda herhangi bir bilgi saklanmasını önleyebiliyor, Uyumluluk Görünümü (Compatibility View) özelliği ise Internet Explorer 8 ile uyumsuz olan sayfaları uyumlu bir şekilde gezinmeyi amaçlıyor.

Ayrıca Internet Explorer 8 bir çok ek özellik daha içeriyor. Hızlı Eriştiriciler adı verilen özellik sayesinde sayfa üzerinde herhangi bir metni seçtiğimizde sağ tıklayarak istediğimiz arama motorunda metni arayabiliyorsunuz, yada önceden belirlediğiniz çeviri sitesinde değişik dillere çeviri yapabiliyorsunuz. Hatta metni Google Maps de bile aratabiliyorsunuz, e-mail gönderme, blog yazma gibi birçok seçenek de sağ tıkladığımızda karşımıza çıkan menüye eklenebiliyor.

WebSlices adı verilen özellik sayesinde bu özelliği destekleyen herhangi bi sitede değişiklik olduğunda IE8 sizi uyarıyor (RSS feed mantığı). Ayrıca bunla da yetinmeyen IE8, size dolaştığınız sayfaların benzerlerini tavsiye ediyor.

Beni en çok etkileyen özellik ise Microsoft’un Araçlar menüsünün altına koyduğu Geliştirici Araçları (Developer Tools). Bu araç sayesinde herhangi bir web sayfası üzerindeki resimlerden tutunda tabloların özelliklerini, css, javascript gibi kısımlarını tek tek görüntüleye biliyor hatta web standartlarına uyumluluk açısından sınamadan geçirebiliyorsunuz.

Sonuç olarak Internet Explorer 8 beklentilerimin çok çok üzerinde başarılı diyebilirim. Sadece performans açısından değil, yeni özelliklerle kullanım açısından da birçok yenilik var diyebilirim. Eğer hala denemediyseniz bir an önce Internet Explorer 8’i denemelisiniz.

Internet Explorer 8 ‘i aşağıdaki adresten indirebilirsiniz;

http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/beta/default.aspx

Internet Explorer 8 Yenilikleriyle ilgili olarak aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz;

http://www.microsoft.com/turkiye/windows/internet-explorer/beta/welcome/default.html

http://www.microsoft.com/turkiye/windows/internet-explorer/beta/welcome/tour.html