WordPress Sitenizi Otomatik Olarak GoogleDrive’a Yedeklemek

WordPress Sitenizi Otomatik Olarak GoogleDrive’a Yedeklemek

Eyl 5, 2014 28 Yazar: Cem TÜRK

Merhabalar, WordPress sitenizi daha güvenli hale getirmek için yapabileceklerinizi daha önceki yazımda sizlerle paylaşmıştım.  Sitenizin güvenliği kadar önemli bir şey ise düzenli yedeğinin alınması. Eminim bir çoğunuz benim gibi yazmak için bile zor zaman ayırırken manuel olarak yedek alma işini ihmal ediyorsunuz. İşte tam bu sorunu kökten çözmek için en iyi yöntem sitenizi otomatik olarak Google Drive‘a yedeklemek. Peki nasıl mı? Buyurun anlatayım :)

Google Drive Yedek Almak

Google Drive Yedek Almak

1 – UpdraftPlus WordPress eklentisini yükleyip etkinleştirin.

2 – Wordpress Admin Arayüzünden Ayarlar -> UpdraftPlus Yedekleri ‘ne tıklayın ve UpdraftPlus Ayarlar bölümüne girin.

3 – Dosya Yedekleme Aralıkları ve Veritabanı Yedekleme Periodu‘nu Haftalık olarak seçin, böylece haftalık olarak yedek alınmasını sağlayacağız.

Yedekleme Periodu'nu Haftalık olarak seçin

Yedekleme Periodu’nu Haftalık olarak seçin

4 – Reporting kısmında Email kutucuğunu işaretleyin, böylece yedek alındığında veya hata oluştuğunda bize email ile rapor gelecek.

Email kutucuğunu işaretleyin, Client ID ve Secret kısımlarını  doldurun

Email kutucuğunu işaretleyin, Client ID ve Secret kısımlarını doldurun

5 – Uzak Depolama Birimi olarak Google Drive ‘ı seçin. Bu aşamadan sonra Google Drive’ın yedekleme eklentisiyle iletişimini sağlamak için Google’dan bir ID ve Secret oluşturmamız gerekiyor.

Create Project butonuna tıklayın

Create Project butonuna tıklayın

6 – https://console.developers.google.com/project adresine girip Create Project diyin ve Cemturknet gibi bir proje ismi girip Create‘e tıklayın.

Projeye bir ad verin

Projeye bir ad verin

7 – Oluşturduğunuz proje adına tıklayıp APIs & auth başlığı altından APIs kısmına gelin ve Drive API nin yanındaki OFF kutucuğuna tıklayarak ON konumuna gelmesini sağlayın.

Drive API yi ON konumuna getirin

Drive API yi ON konumuna getirin

8 – Yine APIs & auth başlığı altından Consent Screen bölümünden Product Name kısmına CemTurkNet gibi bir isim girin (başında Optional yazan kısımlara bir şey yazmak zorunda değilsiniz) ve Save e tıklayın.

roduct Name kısmına bir isim girin

roduct Name kısmına bir isim girin

9 – APIs & auth başlığı altındaki Credentials kısmına gelin ve Create new Client ID butonuna tıklayın, AUTHORIZED JAVASCRIPT ORIGINS kısmına web sitenizin adresini başında http olacak şekilde yazın ( https://www.cemturk.net gibi ). AUTHORIZED REDIRECT URI kısmına ise  UpdraftPlus ayarlarında “You must add the following as the authorised redirect URI (under “More Options”) when asked:” metninin altındaki gri gölgeli adresi kopyalayıp yapıştırın ve Create Client ID ye tıklayın. ( https://www.cemturk.net/wp-admin/options-general.php?action=updraftmethod-googledrive-auth gibi bir adres, wp-admin den önceki kısmı sitenizin adresiyle değiştirebilirsiniz.

İlgili alanları doldurup Create Client ID ye tıklayın

İlgili alanları doldurup Create Client ID ye tıklayın

 

10 – Yeni oluşturduğunuz CLIENT ID ve CLIENT SECRET bilgilerini UpdraftPlus Ayarlar bölümündeki ilgili yerlere yapıştırın ve Save e tıklayarak UpdraftPlus Ayarlarınızı kaydedin.

Client ID ve Secret kısmını kopyalayıp UpdraftPlus ayarlar kımsına yapıştırın

Client ID ve Secret kısmını kopyalayıp UpdraftPlus ayarlar kımsına yapıştırın

11 – UpdraftPlus ayarlarında Authenticate with Google kısmına gelin ve mavili linke tıklayın. WordPress uygulamasına Google Drive’a erişim izni vermeniz için bir ekran çıkacak Accept/Kabul Et‘i seçin. Böylelikle yedekleme için Google Drive’a gerekli bağlantı sağlanacak.

Mavi linke tıklayın

Mavi linke tıklayın

12 – UpdraftPlus ta Şuanki Durum kısmına gelin ve hemen yedekleme yapmak için Şimdi Yedekle ‘ye tıklayın. Yedek dosyaları önce sıkıştırılıp zip haline getirilecek ve tek tek Google Drive’a yüklenecek. Eğer Google Drive’a yükleme esnasında bir problem oluşursa endişelenmenize gerek yok çünkü eklenti yüklemeye kaldığı yerden devam etme özelliğine sahip. Bundan sonra sitenizin yedeği haftada bir otomatik olarak Google Drive’a yüklenecek. Dilerseniz https://drive.google.com  adresinden Google Drive a girip UpdraftPlus klasörü altından alınan yedekleri kontrol edebilirsiniz.

Şimdi Yedekle butonuna tıklayın

Şimdi Yedekle butonuna tıklayın

13 – Son olarak bir yedeğinizi geri yüklemek için Mevcut Yedekler kısmından dönmek istediğiniz yedeğin sağında ki Geri Yükle butonuna tıklamanız yeterli.

Yedekten dönmek için Geri Yükle ye tıklayınŞimdi Yedekle butonuna tıklayın

Yedekten dönmek için Geri Yükle ye tıklayınŞimdi Yedekle butonuna tıklayın

Evet belki biraz yoruldunuz ancak sitenizin yedeğinin direkt olarak bir bulut sistemine alınması için ayırdığınız bu 10-15dk zamanı gayet iyi harcamış olduğunuzdan eminim. Konfigürasyon konusunda sıkıntı yaşarsanız yorumlar bölümünden bana ulaşabilirsiniz.

Eğer bu yazımın işinize yaradığını düşünüyorsanız WordPress ile ilgili şu yazılarım da ilginizi çekebilir;

WordPress Sitenizi Güvenli Hale Getirmek

En İyi WordPress Eklentileri 

Tarayıcı Önbellekleme Özelliğinden faydalanma

Sağlıcakla kalın,

Cem.