Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dünya Elektriğinin %22sini Karşılıyor

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Dünya Elektriğinin %22sini Karşılıyor

Eyl 2, 2014 0 Yazar: Cem TÜRK

Geçtiğimiz yıl yenilebilir enerji kaynaklarının üretim kapasitesini en hızlı arttırdığı yıl oldu ve dünya genelinde elektrik üretim kapasitesinin %22’sini teşkil etmeye başladı. Rüzgar, güneş ve sudan faydalınarak elektrik üretimi olan yenilenebilir enerji dünya ihtiyacının 2007’de %18’ini 2012’de %21’ini karşılarken bugün %22 ile doğal gazdan üretilen elektrikle aynı miktara ulaştı. Ancak Uluslararası Enerji Ajansının (UEA) raporuna göre enerji politikalarındaki desteğin belirsiz olması bu gelişmenin hızını azaltacak gibi duruyor.

Güneş Panelleri

Güneş Panelleri

2020 yılına kadar yenilenebilir enerji dünya kapasitesinin %25’ini oluşturması beklenirken 2014 yılından itibaren yıllık olarak yavaş ancak stabil bir şekilde kapasitenin arttırımı ön görülüyor. Daha önce daha pahalı olan yenilebilir enerji sistemleri giderek ucuzlayarak fiyat konusunda daha yarışçı bir hale geliyor ancak bu konuda bazı yönetmeliklerin eksik ya da yetersiz olması bu konuda yatırımı engelleyen faktörlerden biri olmayı devam ediyor. UEA’dan Maria van der Hoeven “Devletlerin geçmiş, şu an ve geleceğin ayrımını iyi yapmaları gerektiğini, maliyetlerin azalmaya devam ettiğini belirtiyor.

UEA raporu ayrıca yenilebilir enerji kaynaklarına ne kadar yatırım yapıldığına dair veriler de içeriyor. 2020 yılına kadar yenilebilir enerji kaynaklarına yapılacak ortalama yıllık yatırım 230 milyar dolar olarak görülüyor, bu rakam 2013 yılında yapılan 250 milyar dolarlık yatırımdan daha küçük bir rakam. Ancak yıllar geçtikçe yatırım maliyetinin düşmesi ve global kapasite artışının giderek azalması öngörüldüğünden bu rakamlar oldukça makul.

Elektrik ve transportasyon sektörlerine odaklanılması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının ısıtma ve soğutma alanlarında kullanımı henüz yeterli seviyede değil. Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2020 yılına kadar %25 kadar büyümesi ön görülürken, ısıtma alanında enerji kaynaklarının kullanımının %8’den sadece %9’a çıkması bekleniyor.

Kaynak: http://www.iea.org/newsroomandevents/pressreleases/2014/august/name-125080-en.html