Özel Dosyalarınızı Kalıcı Olarak Silmek

Özel Dosyalarınızı Kalıcı Olarak Silmek

Eyl 5, 2014 24 Yazar: Cem TÜRK

Son günlerde internet alemi ünlülerin telefonlarından internete sızdırılan resimlerle çalkalanıp duruyor. Telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan sildiğiniz dosyaların aslında geri döndürülebileceğini ve gerçek anlamda silinmediğini biliyor muydunuz? Evet PC’den shift+delete de yapsanız geri dönüşüm kutusunu da boşaltsanız bu böyle. Yani dosyalarınızı sildiğinizi sandığınız bilgisayar ya da telefonunuz başkasının eline geçtiğinde pekala her şeyinize erişebilir. Peki telefonunuzdaki dosyaları geri döndürülemez şekilde yani kalıcı olarak nasıl silebilirsiniz? İşte tam da bu sorunun cevabını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Dosyaları Kalıcı Olarak Silmek

Dosyaları Kalıcı Olarak Silmek

İster bilgisayarınızda olsun ister telefonunuzda ya da kullandığınız bir hafıza kartında ya da usb bellekte herhangi bir dosyayı sildiğinizde dosya hafızadan tamamen kaldırılmaz. Bunun tek yolu hafızada dosyanın üzerine yeni bir veri yazılmasıdır. Bu nedenle satacağınız ya da başkasına vereceğiniz telefonunuzda/bilgisayarınızda tüm dosyaları silmek dosyalarınızın yok olduğu anlamına gelmiyor. Veri kurtarma programlarıyla isteyerek ya da kazara sildiğiniz programlarla dosyalarınız kurtarılabiliyor. İşte tam bu nedenle dosyalarınızın gerektiğinde kalıcı olarak silinmesi özel bilgilerinizin başkalarının eline geçmemesi için oldukça önemli.

Peki dosyalarınızı kalıcı olarak nasıl silersiniz?

Android Telefonda Dosyaları Kalıcı Olarak Silmek

İlk olarak dosyalarınızı silin ve daha sonra iShredder 3 Uygulamasını Yükleyin. iShredder 3 uygulaması silinen dosyaların bulunduğu boş alanların üzerlerine veri yazarak kurtarılmasını tamamen engelleyen bir android uygulaması. Kullanımı çok basit, uygulamayı çalıştırdıktan sonra Start düğmesine tıklayın, daha sonra silme algoritmasını (Erase method) 3 cycles DoD olarak seçin (eski verilerin üstüne 3 kere veri yazacak ne kadar çok yazarsak o kadar iyi ) ve SHRED düğmesine basın işte bu kadar. Kalıcı olarak silme işlemi uzun sürebilir bu nedenle gerektiğinde telefonunuzu şarja takmayı unutmayın. Bu işlem sadece silinmiş dosyaların geri döndürülmesini engeller tüm verileri silmez.

iPhone’da Dosyaları kalıcı olarak silmek

Eğer iPhone kullanıyorsanız diğer kullanıcılara göre biraz daha şanslısınız, güvenli silme işlemi için telefonunuza ekstra bir şey yüklemenize gerek yok. Yapmanız gereken Ayarlar->Genel->Sıfırla başlığı altından Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil demek. Böylece telefonunuzdaki tüm veriler geri dönülemez şekilde silinecektir. Bu işlemi yapmadan önce yedek almayı unutmayın! Dikkat! Bu işlem telefonunuzdaki her şeyi siliyor!

 

Tüm içerikleri sil!

Tüm içerikleri sil!

Bilgisayarınızdaki Dosyaları Kalıcı Olarak Silmek

Öncelikle Eraser programını indirip bilgisayarınıza kurun. Programı yönetici olarak çalıştırın. Dosyalarınızı kalıcı olarak silmek için File menüsünden  New Task ı seçin daha sonra Unused Space on Drive ı seçip dosyalarınızın bulunduğu sürücüyü seçin. Daha sonra aşağıdaki listede oluşturduğunuz göreve sağ tıklayıp Run ‘a basın. Bu işlem sadece silinmiş dosyaların geri döndürülmesini engeller tüm verileri silmez.

 

File Menüsünden New Task'ıı seçin

File Menüsünden New Task’ı seçin

Unused Space on Drive seçeneğini işaretleyin

Unused Space on Drive seçeneğini işaretleyin

Göreve sağ tıklayıp Run diyin!

Göreve sağ tıklayıp Run diyin!

Gördüğünüz gibi dosyalarınızın gerçek anlamda silinmesini sağlamak biraz uzun süren bir işlem ancak bilgi güvenliğiniz için oldukça önemli. Son olarak özel bilgilerinizi iCloud gibi bir bulut sisteminde saklıyorsanız kullandığınız şifrenin oldukça güvenli olduğundan emin olun, özellikle her türlü siteye abone olmak için kullandığınız mailinizin şifresinin en güvenli şekilde olduğundan emin olun. Güvenli bir şifre oluşturmak konusunda pek bir fikriniz yoksa Güvenli Şifre Nasıl Oluşturulur? başlıklı yazımdan faydalanabilirsiniz.