Site İçeriğiniz Çalınmış Mı? Hemen Öğrenin! İçerik hırsızlığı nedir?

Site İçeriğiniz Çalınmış Mı? Hemen Öğrenin! İçerik hırsızlığı nedir?

Mar 18, 2014 13 Yazar: Cem TÜRK
Eller yukarı! Çek o elini copy+paste tuşlarından!

Eller yukarı! Çek elini o copy+paste tuşlarından!

Merhabalar, eğer uzun süredir blog yazıyorsanız o saatlerce özene bezene yazdığınız yazılarınızı internette rastgele dolaşırken herhangi bir sitede gördüğünüzde insanın ne hissettiğini siz de benim gibi biliyorsunuzdur. Maalesef içerik hırsızlığı internette sıkça rastlanan bir problem. Peki site içeriğiniz çalınmış mı nasıl öğreneceksiniz? Eğer çalındıysa ne gibi önlemler alabilir, ne tür yaptırımlara başvurabilir siniz? Bu yazımda bu konulara eğileceğim.

İnternetten içerik kopyalayıp izinsiz şekilde yayınlama işlemine Plagiarism tabir ediliyor. Buna kısaca içerik hırsızlığı diyebiliriz, bildiğiniz gibi bu tarz işlevi olan bir çok robot mevcut ama maalesef insanlar da en az robotlar kadar acımasız.

Ben de geçen gün internette dolaşırken site içeriğinizin kopyalanıp kopyalanmadığını gösteren bir uygulama gördüm ve deneyeyim dedim. Sonuç olarak Twitter nedir? Nasıl Kullanılır? Konulu yazımın 3-4 adet sitede bire bir copy paste yapılmış şekilde yayınlandığını farkettim. Tabi hemen ilk işim ilgili sitelere mail atarak içeriğin kaldırılması/kaynak gösterilmesi taleplerimi iletmek oldu.

Yazımı kullanan 2 haber sitesinden biri çabucak haberi kaldırırken, diğeri link dahi içermeyecek bir şekilde ” kaynak : cemturk” yazarak kaynak gösterdi. Forum sitesine ise konu açarak içeriğin kaldırılmasını sağladım. Başka bir blogda ise benim yaptığım twitter tanımı farklı istatistiklerle beraber sentezlenerek başka bir yazı yazılmıştı orayla uğraşmak istemedim. İnternette uyarılara rağmen çalıntı içerik kullananların bu içerikleri kaldırmadığına dair bir çok yazı mevcut, halimize şükredip devam edelim.

Site içeriğiniz çalınmış mı? Nasıl öğreneceksiniz?

1  Sitenizin içeriğinin internette bulunup bulunmadığını kontrol eden bir kaç site var. Bunlardan belki de en kullanışlısı CopyScaphttp://www.copyscape.com/ yapmanız gereken tek şey CopyScape’e girip, kopyalanmasından şüphelendiğiniz sayfanızın adresini girip GO’ya tıklamak, eğer hiç bir sonuç bulunamazsa şanslısınız. Yoksa hem kendi içeriğinizi hem de kopyalanmış içeriği yan yana görüp tansiyonunuzun yükselmesine göz yummak zorunda kalıyorsunuz.

2 – İkinci kullanışlı sitemiz ise DupliChecker http://www.duplichecker.com/ bu sitede içeriğimizin bir bölümünü arama kutucuğuna yapıştırıp sağ aşağıdaki yeşil Search butonuna tıklıyoruz ve çalıntı içerikler karşımıza çıkıyor :(

3 – Üçüncü seçeneğimiz ise Plagium http://www.plagium.com/ yine DupliChecker gibi içeriği kopyalayıp çalıntı ihtimaline karşı aratıyoruz.

Yukarıdaki siteler genelde ücretli olarak sitenizdeki içeriği kopyalanma riskine karşı takip edebiliyor.

İçeriğiniz çalındıysa ne yapabilirsiniz?

Sizin de benim gibi işin hukuki yanına pek hakim olmadığınızı düşünerek kendi çabanızla yapabileceklerinizi şöyle sıralayabiliriz. ( Eğer hukuki prosedürler hakkında bilginiz varsa bana ulaşabilirsiniz böylelikle o konuda da bir yol göstermiş oluruz.)

Bence ilk olarak medeni bir şekilde içeriğinizi kullanan kişilere içeriğin kaldırılması/kaynak gösterilmesi talebi içeren mailler göndermek ilk seçeneğiniz olmalı. Kendi deneyimimde büyük oranda sonuç alabildim bu yöntemden.

Sitenizin içeriğini çalan şahsiyet hizaya gelmemekte direniyor mu ? İçeriğinizi kullanan kişiyi Google’a şikayet edin => https://www.google.com/webmasters/tools/spamreport?hl=tr&pli=1 böylelikle çalıntı içeriğin arama sonuçlarında çıkmasını ve hitlerinizin çalınmasına engel olabilirsiniz.

Ayrıca içeriğimizi çalan kişiyi Google Adsense aracılığıyla şikayet ederek reklam gelirlerinden de mahrum kalmasını sağlayabiliriz. Adsense şikayet formu => https://support.google.com/adsense/contact/violation_report

İçeriğiniz çalınmasını önlemek için ne yapabilirsiniz?

Öncelikle içeriğimiz çalınmadan önce yapabileceklerimize bakmakta yarar var, kopyalamaya karşı korumak amaçlı çeşitli scriptler kullanabilirsiniz, şahsen ben kopyalama yapıldığında metnin sonuna sitemin linkini ekleyen Tynt https://www.tynt.com/eklentisini kullanıyorum, tek yapmanız gereken sayfanıza küçük bir kod parçacığı eklemek.

Elimden geldiğince bu konuda size fikir vermeye çalıştım eğer sizin de tavsiyeleriniz varsa duymak isterim.

İçerik hırsızlığından uzak, orjinal günlere :)