Kadim Türk Abecesi (Alfabesi) Öğrenin!

Kadim Türk Abecesi (Alfabesi) Öğrenin!

Şub 22, 2012 0 Yazar: Cem TÜRK

Hepimizin bildiği Türkçe çok eskilere dayanan oldukça köklü bir dil. 1928’deki harf devriminden önce Osmanlıca ile yazışıyorduk. Peki ya daha öncesi? Mesela Orhun Yazıtları hangi dil ile yazılmıştır? Hangi alfabe kullanılmıştır? İşte bunların cevabını öntürk tarihi araştırmacısı Prof. Dr. Kazım MİRŞAN veriyor. Prof. Dr. Kazım MİRŞAN Orhun Yazıtları’nda kullanılan kadim Türk alfabesini anlatmak ve öğretmek için 10 bölümlük bir video hazırlamış ayrıca avrupada bulunan ve avrupalı tarihçilerin okuyamadıkları bazı yazıtların kadim Türk alfabesiyle yazıldığını iddaa ediyor. Türk alfabesinin kökeninin aslında çok daha geride yattığını fakat batı odaklı Tüm bunlara ek olarak kendi internet sitesinde kadim Türk alfabesine örnek birçok yazıtı da koyup nasıl okunacağını göstermiş.

İşte kadim Türk alfabesinde kullanılan harfler ve günümüz karşılıkları.

Gerçekten de hazırlanan videolar izlendiğinde yazım kurallarını öğrenip, bazı yazıtlardaki metinleri okumanız mümkün oluyor. Kendi adıma bu çalışmayla karşılaşınca çok etkilendim.

Kendisinin Kadim Türk Abecesini (alfabesini) öğreten çalışmasının ilk bölümünü aşağıda paylaşıyorum. Devamını kendi sitesi üzerinden izlemek için buraya tıklayın.

Bu güzel çalışması için Prof. Dr. Kazım MİRŞAN’a teşekkür ediyoruz.