Görsel Mikrofon – Kamera ile Ortam Dinlemesi

Görsel Mikrofon – Kamera ile Ortam Dinlemesi

Ağu 6, 2014 0 Yazar: Cem TÜRK

Amerika’da Massachusetts Institute of Technology kısaca MIT’de faaliyet gösteren araştırmacılar, ses geçirmez bir camın arkasından yüksek hızlı kamera kullanarak ses dalgalarının çevredeki nesnelerin yüzeyinde yarattığı minik titreşimleri algılayarak tekrar sese çeviren bir teknoloji geliştirdi. Artık sadece bir çiçeğin yapraklarını ya da cips poşetini veya şekerleme ambalajını kameraya alıp sizi dinleyebilirler!

Görsel Mikrofon Sistemi

Görsel Mikrofon Sistemi

Saniyede binlerce kare çeken yüksek hızlı bir kamera ile cisimlerin yüzeyindeki titreşimleri yakalayan araştırmacılar, kullandıkları bir algoritma ile tekrar ses oluşturmayı başarmış durumda. Hatta kolaylıkla satın alabileceğiniz bir DSLR kamera ile bile çok yüksek kaliteli de olmasa dinleme yapmayı başarmış araştırmacılar. Henüz yaygın olarak kullanıma hazır olmasa da bu icat casusluk operasyonları için yeni bir ufuk daha açıyor.

Kamerayla yapılan dinlemelerden bir kaç örnek şöyle;

Video (örnek kare)
Kaynak Ses Videodan elde edilen ses
Video (örnek kare)
Kaynak Ses Videodan elde edilen ses

 

Nasıl? Şaşırtıcı değil mi? Hatta benim gibi fotoğraf makinasının karşısında pek rahat edemeyen biri için biraz da ürkütücü. Teknoloji ilerledikçe evimiz BBG evi olma yolunda gittikçe daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Sosyal ağlar vesaire derken kişisel özgürlük alanımız giderek daha da daralıyor belkide.

Son olarak meraklısı için teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığını anlatan videoyu ekleyeyip yazıyı burada bitireyim aman kameralardan uzak durun!