Uluslararası Uzay İstasyonunda Günlük Hayat I

Uluslararası Uzay İstasyonunda Günlük Hayat I

Ağu 26, 2014 1 Yazar: Cem TÜRK

Hangimiz uzaya gitmek istemeyiz ki. Dünyada çok çok az insanın yaşadığı bir ayrıcalık bu. Peki uzayda yaşayıp, uzayda çalışmak nasıl bir şey? Hiç merak ettiniz mi? Astronotlar uzayda nerede uyuyor? Ne yiyorlar? Ne içiyorlar? Ne iş yapıyorlar? Boş zamanlarında neler yapıyorlar? İşte tüm bu soruların cevaplarını ve yerçekimsiz ortamda yaşamak ile ilgili bazı bilgileri videoları ile birlikte sizlerle paylaşacağım.

Uzayda Günlük Hayat

Uzayda Günlük Hayat

Uluslararası Uzay İstasyonu nedir?

Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir, bu kuruluşlar ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’dır. Farklı milletlerden astronotlar dünya yörüngesinde bulunan bu dev uçan laboratuarda  çeşitli bilimsel alanlarda araştırmalar yapmaya devam etmekteler. Ortalama 3-4 mürettebatın bulunduğu istasyonda en fazla 6 kişi birlikte yaşamış bugüne kadar. Daha fazla bilgi için wikipedia ya başvurabilirsiniz.  

 

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uzay İstasyonunda Sabah

Aslında astronotların sabah yaptıkları Dünya’daki bizlerden farklı değil, onlar da bizim gibi sabah kalkınca ellerini yüzlerini yıkıyorlar, traş oluyor, duş alıyorlar, tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlar. Ancak ortamda dünyada alışık olduğumuz yerçekimi olmadığından havaya saçılan herşey farklı yönlere gidip dağılıyor bu yüzden astronotlar her şeyi çok daha farklı şekilde yapmaları gerekiyor.

Uzayda Ellerinizi Nasıl Yıkarsınız?

Chris Hadfield videoda ellerini nasıl yıkadıklarını gösteriyor, ellerini yıkamak için aslında hastanelerde yıkanma şansı olmayan hastalar için geliştirilmiş “no-rinse” yani durulama gerektirmeyen bir tür sabunlu su ile ellerini ovuşturup bir havluya siliyor işte bu kadar. Aslında banyo yapmak da bundan pek farklı değil astronotlar bu sabunlu suyu havlulara döküp vücutlarını silerek temizleyebiliyorlar hatta evinizde kullandığınız ıslak mendillerle silinip temizlenen bile var.

Uzayda Saçlarınızı Yıkamak

Astronot Karen Nyberg yine durulama gerektirmeyen sabunlu suyu saçlarına döküp, havlu ile kuruluyor, maalesef çok fazla su kullanma şansı yok çünkü uçuşup dağılıyor.

Uzayda Traş Olmak

Astronotlar traş olurken yeryüzünde kullandığımız malzemelerin aynını kullanıyor, sadece traş bıçağını ve yüzlerini havluya silmek ve daha az su tüketmek zorundalar.

Uzayda Tırnak Nasıl Kesilir?

Çok basit hepimizin evimizden tanıdığımız tırnak makasını uzaya götürüyoruz (bununla ilgili bir karikatür vardı hani) :) Daha sonra tırnaklarımız sağa sola uçuşmasın diye hava çeken menfezin hemen üstünde tırnaklarımızı kesiyoruz ki parçalar havada uçuşup ağzımıza burnumuza girmesin daha sonra tırnakları elektrikli süpürgeyle menfezin üzerinden çekip alıyoruz.

Uzayda Tuvaletinizi Nasıl Yaparsınız?

Bildiğiniz gibi yerçekimsiz ortama bırakılan bütün nesneler sağa sola uçuşmaya başlıyor ve vücudumuzdan çıkan katı-sıvı atıkların da havada uçuşması hiç hoş olmazdı değil mi? İşte tüm bu problemler düşünülüp, Uluslararası Uzay İstasyonun’da özel bir tuvalet geliştirilmiş, vakumlu bir klozet ve vakumlu bir hortum. Öncelikle vakumlu klozete kendinizi bir kemerle sabitliyorsunuz (siz de sağa sola uçmayın diye) daha sonra vakumlu klozet atıkları çekiyor ya da erkek astronotlar vakumlu hortumu işeme organına bağlayıp işiyorlar(sarı başlık değiştirilebiliyormuş). Daha sonra tüm atıklar uzay istasyonun atık deposuna gidiyor ve sıvı atıklar suyun az bulunduğu uzayda tekrar kullanım için içilebilir su haline çevirilip tekrar kullanılıyor. Çok fena değil mi?

Yazının devamı için buraya tıklayınız >>>>