10 Beklenmedik ama Hacklenebilen Şey

10 Beklenmedik ama Hacklenebilen Şey

Ağu 19, 2014 6 Yazar: Cem TÜRK

Günümüzde hacklenme haberleri hayatımızın bir parçası, küçük websitelerinden tutun, facebook, twitter hesaplarına devlet dairelerine kadar herkes hackerlardan muzdarip.

Genelde bilgisayarlar ve websiteleri hacklense de bunlar hacklenebilecek cihazlardan sadece bir kaçı. Internete bağlı olan ya da bluetooth gibi herhangi bir kablosuz iletişim özelliği bulunan cihazın hacklenebileceğini biliyor muydunuz? Bakın hackerler beklenen şeylerin dışında neleri hacklemiş

1 – Televizyonlar

Bildiğiniz gibi artık televizyonlar da telefonlarımız gibi akıllı hale geldi ve telefonumuzdan olduğu gibi bazı televizyonlardan internete bağlanıp Skype üzerinden görüşmeler yapabiliyoruz.. Ancak bu aynı zamanda hackerlara smart TV’nizi hackleyip sizi televizyonun kamerasından ve mikrofonundan dinlemelerine imkan tanıyor maalesef :(

2 – Tuvaletler

weirdhacks2-640x480

Teknolojiden nasibini tuvaletler de alıyor, yukarıda gördüğünüz akıllı tuvalet aslında bluetooth vasıtasıyla çalışan bir uygulama ile yönetiliyor ancak Bluetooth PIN numarası bütün tuvaletlerde sabit olduğu için hacklenmiş ve hackerlar sürekli sifonu çekip, kapağı açıp kapatıp hatta taharet musluğunu açıp oldukça eğlenmişler :)

3 – Yazıcılar

weirdhacks3-640x373

Bir grup araştırmacı kablosuz özellikleri bulunan yazıcıların kablosuz özelliğinin güçsüz kriptolaması nedeniyle yazılımını değiştirebilmiş. Böylelikle yazdırılan dökümanların bilgisini çalmak dışında yazıcılara kendi kendilerini yokettirme imkanı bulmuşlar. Yazıcıdaki mürekkebin yüksek ısıda kurutulmasını sağlayan termal çip, kontrol edilerek yazıcının kendini yangın tehlikesine maruz bırakacak sıcaklara çıkartabilecek derecelere kadar kullanılabiliyor.

4 – Araba Anahtarları

weirdhacks4

Son model arabalarda artık fiziksel bir anahtar yerine sinyal gönderen elektronik bir kart kullanılıyor. Hackerlar ise geliştirdikleri sistemlerle kendilerinde gerçek bir kart varmış gibi aracı aldatabiliyorlar. Çoğu elektronik kart 6 haneli bir şifreyle çalışıyor ve hackerlar bu şifreyi kırabiliyorlar, kullandıkları bir diğer yöntem ise sinyali yakalayıp kendi kartlarına kopyalamak.

5 – ATMler

weirdhacks5

Dünyada kullanılan ATMlerin %95’inde Windows XP işletim sistemi olduğunu biliyor muydunuz? Microsoft’un 2014 yılında XP işletim sistemiyle ilgili daha fazla güvenlik güncellemesi yayınlamayacağını duyurmasının ardından zaten oldukça saldırıya açık bu sistemler tamamen korumasız kalabilir ve bankalar büyük yatırımlar yapmak zorunda kalabilir. Bu açıkları kullanan hackerlar kredi kartı ve banka bilgileri çalıp, kredi kartlarınızı kopyalayabiliyorlar.

6 – Buzdolapları

weirdhacks6

Programlanabilir akıllı ev aletleri hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da maruz kaldığımız tehlikeler de artıyor. Resimde gördüğünüz sesli komut alabilen akıllı buzdolapları kullanıcıların büyük çoğunluğunun fabrikadan gelen şifreyi değiştirmeden kullandığı için risk altında. Bunu bilen hackerlar internete bağlı buzdolaplarını spam mail göndermek için kullanmış.

7 – Bebek Monitörleri

weirdhacks7-640x488

Yan odada uyuyan bebeğinizi sesli ve görüntülü olarak takip etmek her ne kadar göze hoş görünse de bu amaçla üretilen bazı sistemlerdeki kablosuz iletişim açıkları hackerların sistemi ele geçirip kameradan bebeği izlemesine ve hoparlörden seslenmesine olanak tanımış bulunmakta :)

8 – Araba Frenleri

weirdhacks8

Arabalardaki mekanik aksamlar giderek yerlerini elektronik sistemlere bırakmaya devam ediyor. Bunlara bir örnek de fren sistemleri, tamamen elektronik bir sistemle frenleme komutlarının diske gönderildiği bu sistemler modern araçlarda kendilerine yer buluyorlar. California ve Washington üniversitelerinden araştırmacılar entegre bilgisayar sistemlerindeki açıkları kullanarak frenleri istedikleri gibi yönetmeyi başarmışlar. Hatta frenleri ayrı ayrı çalıştırarak aracı yönlendirmeyi bile başarmışlar. Başka bir prezentasyonda ise hackerlar araçların fren sisteminin tamamen kapatılabildiğini böylece sürücünün yavaşlama imkanının tamamen elinden alındığını göstermişler.

9 – Trafik Lambaları

weirdhacks9-640x480

Bildiğiniz gibi ülkemizde de trafiğin yoğunluğuna göre çalışacak akıllı trafik lambalarının kurulması gündemde. Hackerlar kablosuz iletişim açığı bulunan lambaların trafik sensörlerini aldatarak belli bir yönde trafik çok yoğunmuş gibi gösterip o yönde lambaların daha uzun süre yeşil yanmasını sağlamışlar.

10 – Medikal İmplantlar

weirdhacks10-640x425

Teknolojinin ilerlemesiyle medikal alanda kullanılan implantlarda oldukça gelişti. Kablosuz iletişim vasıtasıyla doktorlar bazı implantların özelliklerini ameliyata kalmadan modifiye edebiliyorlar. Kalp pilleri de bunlardan biri ancak kullanılan kablosuz iletişim ve radyo dalgaları sebebiyle sistem yeterince güvenli değil. Araştırmacılar kalp pilini kapatmayı ve implant olarak kullanılan insülin pompasının insülin salgılamasını sağlayabilmişler.

 

Gördüğünüz gibi teknolijinin ilerlemesi genel anlamda hayatımızı kolaylaştırırken beklenmedik şeyler doğurmaya da devam ediyor. Bakalım daha neler neler hackerlardan nasibini alacak.