Turkcell Teknoloji Zirvesi 2014 – İzlenimlerim
Kas 25, 2014Merhaba dostlar,
İşlerin yoğunluğu ve artan tembellik ihtiyacım nedeniyle son zamanlar yazmayı biraz aksattım ancak bu arada geçen vakit süresince Turkcell Teknoloji Zirvesi 2014’e katılıp faydalı şeyler öğrenme şansım oldu. Bu yazımda elimden geldiğince aklımda kalanları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
İlk gün açılış konuşmalarında öne çıkarılan konulardan biri yeni neslin bilgisayar ve internetle doğup büyüdüğü için ileride teknolojinin hayatımızda daha büyük bir yer kapsayacağı idi. Bununla beraber ileride satış ve pazarlama konusunda teknolojinin çok daha büyük rol oynayacağını belirttiler.
Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv’in konuşması en iyi konuşmalardan biriydi, Turkcell’in yatırımlarından bahsetti, 2015 yılında 4G geliyormuş hatta 5G için oluşturulan çalışma grubunda yer alıyormuş Turkcell. Söylediğine göre 3G’si en hızlı operatör Turkcell imiş, bunu daha sonra Ericsson firmasından katılan konuşmacıya da onaylattılar. Turkcell Gebze’de bir datacenter kuruyormuş, iş yerlerine yönelik hizmet vermeyi planlıyorlarmış ve daha bir çok şey. Süreyya bey’in takım olmak konusunda örnek verdiği hikaye gerçekten güzeldi, vaktiniz varsa konuşmasını şuradan izleyebilirsiniz. Pişman olmayacaksınız.
Turkcell’in networkü hakkında yaptığı güzellemelerden sonra acaba ileride bizi kablosuz olarak ve kotasız ve özgür bir biçimde internete bağlayabilecekler mi gerçekten merak ettim. Çünkü halen daha en iyi VINN tarifesinin bile kotası 15GB, en kötü ADSL tarifesindeki kotaya denk nerdeyse. Kotalar kalksın internet tam anlamıyla sınırsız olsun ülkemizde! (Sosyal mesaj da verdim fırsat varken).
Çokça yapılan vurgulardan biri ise dünya çapında satılan akıllı cihazlarda akıllı telefonların ve tabletlerin bilgisayarı geride bırakmasıydı. Hatta bazı öngörülere göre ilerde evimizde bilgisayar bile olmayacak çünkü mobil cihazlar her yerde olacak. Aşağıdaki grafikte 2012 yılının sonunda pembe renkli akıllı telefon satışlarının bilgisayarların çok önüne geçtiğini, yeşil renkli tablet satışlarının ise bilgisayarları yakaladığını görebilirsiniz. Hemen hemen her konuşmacı aşağıdakine benzer bir grafik gösterdi, bu grafik olmasa zirve mirve olmayacaktı mazallah.
Zirvede paylaşılan bilgilere göre dünya çapında 2 milyar civarında akıllı telefon varmış ve bunların 850 milyonu iPhone. Kalan 1.2 milyarın büyük kısmını Android tabanlı telefonlar oluşturuyormuş. Ancak iPhone kullanıcıları uygulama dükkanlarından kişi başı 5$’lık satın alım yaparken Android’de bu sadece 1$ imiş. Bu açıdan şahsi düşüncem Android’in daha da ilerleyip iPhone’ların pazar payının daha da azalacağı yönünde.
Rakamları bir kenara bırakacak olursak, son yıllarda mobil teknolojilere olan eğilimi farketmek için istatistiğe bile ihtiyacımız yok, etrafımızı gözlemlediğimizde bunu rahatlıkla görebiliyoruz. İleride mobil teknolojiler hayatımızda çok daha büyük rol oynayacak ve teknoloji bağımlılığı belkide sıradan bir hal alacak. Sanırım bu kadar veri mobilin önemini anlatmak için yeterli olmuştur.
Gelelim mobil uygulama geliştirme konusuna, eğer Android yada iOS tabanlı bir mobil uygulama geliştirmek istiyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, Geleceği Yazanlar tam size göre. Turkcell’in bir sosyal sorumluluk projesi olarak doğmuş ve 1 yılını geride bırakmış olan Geleceği Yazanlar sitesindeki makalelerden faydalanarak ilk uygulamanızı geliştirmeye hemen başlayabilirsiniz. Geleceği Yazanlar Türkiye’de mobil uygulama geliştirmek isteyenlere sadece kaliteli içerik hazırlamakla kalmıyor, danışman kadrosuyla da yaşadığınız sorunlara çözüm getirmeye çalışıyor. Hatta dilerseniz sistemdeki sınavları tamamlayıp, sonrasında Turkcell tarafından yapılan bir yazılı sınav neticesinde Turkcell tarafından düzenlenmiş bir sertifika almaya hak kazanabilir, yeni iş imkanları bile bulabilirsiniz.
2 gün süresince düzenlenen seanslarda girişimcilik konusunda da bir çok konuşma dinledim, özetin özeti şöyle; her şeyin merkezine müşterinizi/hedef kitlenizi oturtup onların ihtiyaçlarını birebir onlardan öğrenip yola çıkmalısınız. Konuşmacıların ısrarla uyarıda bulunduğu bir konu yakın çevrenizin sizi pohpohlamak/kırmamak namına yanlış yönlendirebileceği idi. Zaten genel anlamda da bütün başarılı işlerin merkezinde müşterinin ihtiyaçlarını doğru anlayıp bunlara uygun faydalı çözümler üretebilen müesseseler yatıyor. O yüzden işinizle ilgili alabileceğiniz en iyi tavsiye masanızı/ofisinizi terkedip mümkünse müşterilerinizle/hedef kitlenizle yüzyüze görüşüp onların bire bir fikirlerini almak olmalı.
Gelelim teknoloji zirvesinin gerçek anlamda zirvesi olan Michio Kaku konuşmasına. Eminim bir kısmınız Discovery kanalından tanıyacaksınız, kendisi dünyaca ünlü bir fizikçi ve ağırlıklı olarak gelecekte bizi ne gibi yenilikler/teknolojiler beklediğini anlatabilecek kişilerin başında geliyor, bu konularda bir çok kitabı da var. Bence vaktinizi ayırın ve Michio Kaku’nun güzel konuşmasını izleyin. Kendisi gelecekte insan hayatının nasıl olacağı konusunda bir çok çarpıcı örnek veriyor, eğer sitemin sıkı bir takipçisi iseniz duyduklarınıza fazla şaşırmayabilirsiniz. Ancak teknolojiyi sizin kadar yakından takip etmeyen kişilerin oldukça şaşırdıklarını kendim gözlemleyebildim. :) Michio Kaku’nun konuşmasının içeriğinden bahsetmek isterdim ancak spoiler vermek yerine direkt konuşmayı izlemenizin daha yararlı olacağını düşünüyorum. Bu arada konuşmacıların çoğunluğunun aksine Michio Kaku’ya konuşmasının sonunda sorular alması ve bunları içtenlikle cevapladığı için buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Evet teşekkür ettiğimi bilmeyecek ama olsun :D
Aslında pazarlama ile ilgili de bir çok içerik mevcuttu ancak hepsini bire bir aktarmaya imkan yok. Zaten yazarken de fazla reklama girmesin diye zorlandım ancak bu konuda elimden gelen fazla bir şey yok. Özetle Turkcell Teknoloji Zirvesi faydalı bir organizasyon olduğunu kanıtladı, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umarım gelecek seneler de katılma imkanı bulabilirim.
Not: Sponsorluk alınır :D