Çin Dünyanın İlk Hidrojen Enerjili Tramvayını Üretti!

Çin Dünyanın İlk Hidrojen Enerjili Tramvayını Üretti!

Mar 25, 2015 3 Yazar: Cem TÜRK

Dünyayı en çok kirleten ülkelerin başında gelen Çin aynı zamanda da son yıllarda yeşil enerji konusunda ilerleme kaydederek yenilenebilir enerji kaynakları konusunda hızla gelişmeye devam etmekte. 2013 yılında yenilenebilir enerji kaynakları konusunda dünya lideri olan ülke, aynı zamanda dünyanın en çok rüzgar enerjisi üreten ülkesi olmayı sürdürürken, dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların %30’una sahip.

Yapılan yatırımların sonucu olacak ki Çin dünyanın ilk hidrojen enerjili tramvayını üretti. Güney Çin Demiryollarına bağlı bir şirket olan Sifang şirketi, Shandong eyaletine bağlı Qiangdao şehrinde ilk tramvayı üretim hizmete soktu.

hidrojen-tramway

Hidrojen enerji pilleri daha önce araba, otobüs gibi araçlarda test edilmiş olsa da tramvaylarda enerjiyi tamamiyle kullanmayı daha önce kimse başaramamıştı. Sifang firması 2 yıl boyunca çeşitli üniversitelerin desteğini de alarak hidrojen enerjisini tramvaylarda kullanabilmek konusundaki problemleri çözmeyi başarmış durumda.

Bir dolu depoyla 100km yol yapabilen tramvaylar yaklaşık 300 yolcu kapasiteli ve saatte 75km hıza ulaşabiliyor. Tramvayların kullanıldığı hatların ortalama uzunluğu 15km ve bu da dolu bir depo ile 3 tur anlamına geliyor. Hidrojen pilleri sadece 3 dakikada doluyor ve bu teknoloji sayesinde 0 emisyonla doğaya zararlı olabilecek hiç bir atık madde üretilmiyor, hidrojen enerjisi kullanıldığında açığa sadece su çıkıyor :)

Yakın zamandaki yazılarımdan birinde de dalgalardan yine emisyonsuz olarak elektrik enerjisi üretildiğinden bahsetmiştim, sanırım 5-10 yıla kadar büyük oranda emisyonsuz tamamen doğaya duyarlı enerji kaynakları kullanıyor olabiliriz :)

Tramvayla ilgili tanıtım videosu şöyle;