Sualtı Dalga Tarlaları Temiz Su ve Enerji Üretiyor!

Sualtı Dalga Tarlaları Temiz Su ve Enerji Üretiyor!

Mar 18, 2015 0 Yazar: Cem TÜRK
CETO 5

CETO 5

Her ne kadar güneş ve akarsular başlıca yenilenebilir enerji kaynakları olarak görülse de okyanuslarda oluşan büyük dalgalar da en az bu kadar önemli ancak henüz değerlendirilemeyen enerji kaynaklarından-dı.

Avustralyalı Carnegie Wave Energy Limited, deniz dalgalarından elektrik enerjisi ve temiz su üretimi sağlayan karbon emisyonu olmayan çok özel bir sistem geliştirmekte. Yukarıda gördüğünüz sistemler denizin dibine batırılarak dalgaların oluşturduğu enerji akımından yararlanılmakta, sistem yüzeyde olmadığı için de sert rüzgarlardan, fırtınalardan etkilenmiyor.

CETO5-CETO6

CETO5-CETO6

Onyıllardır süren araştırmaların sonucunda Carnegie Wave Energy Limited, ticari kapasiteye sahip 240 kW enerji üreten CETO-5 modelinden 3 tanesini batı Avustralya’da Garden Island yakınlarına kurmuş bulunmakta. Garden Island aynı zamanda Avustralya’nın en büyük askeri deniz üssüne de ev sahipliği yapmakta.

CETO-5 benzerlerinden su altında çalışmasıyla ve yakınlardaki bir arıtma tesisine basınçlı su gönderebilmesiyle pozitif olarak ayrışmakta.

Dalgalardan enerji üretme fikri, güneş ve rüzgar enerjisinin gerisinde kalmış olsa da hem elektrik hem de temiz su üretebilen bu sistem ses getireceğe benziyor. Şu an test aşaması devam eden sistem eğer başarılı olursa 2016 yılında 1000kw (1MW) kapasiteli daha büyük bir versiyon CETO-6 modeli inşaa edilmeye başlanacak.